"Sesungguhnya Yang Baik Dari Allah,Yang Buruk Dari Diri Ini Sendiri"


Friday, December 23

8 Tempat Kuman Suka Sembunyi Di Rumah Kita

Assalamualaikum semua:)


Haaa..gempak x tajuk entri kali ni....gempak kan..kan..kan..braper banyak kan daaaa...Actually,MissZue baru lepas baca Reader's Digest. Dapat la gain new knowledge kan..Artikel pasal kuman.


Awak..awak semua nak tau x tempat yang kuman suke lepak kat rumah kita..

kureng betul kuman ni kan .suke suki die jek lepak dgn senang lenang kat umah kite.


Okey!


Pertama: Span


Kuman suke lepak kat kite punya span @ sponge yang kite guna utk cuci pinggan.Beranak pinak la kuman2 tersebut kat kita punya span tu. So,untuk mengelakkan kuman daripada terus beranak pinak..Di nasihatkan, lepas guna span,perlula dicuci dan di keringkan.Ok! span tu bole direndam dgn bleach product xpon juice lemon xpon masuk dlm microwave utk keringkan . So mati la kuman2 tersebut.



Kedua: Sinki Dapur


Sinki Dapur adalah tempat yang sgt digemari oleh kuman2 utk berdating..berasmara dan menambahkan zuriat mereka.So,rajin2 la kite mencuci sinki. Tonyohla..Berusla sinki kita.Sekali sekala cuci guna air panas.Lap dan keringkan sinki selepas kite guna.


Ketiga: Papan Pemotong


Papan pemotong juga tempat yang kuman suka lepak2. Mengikut Charles Gebra seorang Mircobiologist dari University of Arizona yang terkenal dengan kepakaran beliau dalam bidang kuman dalam rumah, terdapat lebih 200 kali ganda bacteria atau kuman berada pada papan pemotong berbanding tempat duduk tandas.Wah!! banyak nye kuman..So,lepas guna,scrub lah dan cuci lah papan pemotong kite bersama:)


Keempat: Berus Gigi


ish..ish..ish...kat berus gigi pon kuman suke melepak..Tahu tak?? Kita xsepatutnya simpan berus gigi kita dalam toilet..Toilet tempat kuman membiak..So, dont store your brushtooth in toilet! amboi speaking london pulak..ntah betoi ntah x tu..hehe. Rajin2 la cuci berus gigi dan tukar kan yang baru kalau dah agak2 cam banyak kuman tuu..



Kelima: Mesin Basuh


Oh! nO! mesin basuh pon kuman suka duduk...Nak tau camna leh kuman muncul kat dalam mesin basuh korang???? Hahhhh,ni misszue nak cite, Mengikut Dr Gebra,kuman datang dari korang punya sapu tangan dan underw**r tu..Sapu tangan tu sebabnye bila korang2 selesema sure la lap kat sapu tangan kan..tu yang bole kuman byk tu..Satu lagi ..tuuutt korang pon banyak kuman..Eh korang aje,Misszue tak kan!..haha..So,kalu nak cuci tuuuutt tu .Cuci last skali okey!..Pastu rajin2 cuci mesin basuh dgn air panas dan cuka.Biar mampus semua kuman2 yang ada..



Keenam: Langsir Tandas/Langsir


Langsir pon tempat yang strategik untuk kuman bersuka ria.So rajin2 la bersihkannya.Tambah2 kawasan lembab,bole jadi habitat tegar mereka.So Marila kita menjadi pembunuh kuman!!!



Ketujuh: Bakul Sampah


Dah nama bakul sampah..mesti banyak kuman kan!.So pastikan sentiasa kosong..buang la sampah selalu,jangan biar kuman membiak..Sekali sekali,cuci bakul tu..berus sekali..Supaya bersih tanpa kuman..



Dan yang Kelapan: Tempat Letak Pinggan


Ni pon tempat yang musuh kita suka duduk.Actually, kalau kat oversea ade mesin basuh pinggan, dekat keliling pintu mesin tu kuman suka duduk.Tapi,kat negara kita,tempat letak pinggan la kan, tempat tu lembab selalu so kuman suka..Pasti sentiasa bersih dan kemas..Sama jugak dengan peti ais,rajin2 la cuci ye..



Tu saje dari Misszue, Info ni misszue baca dari website READER'S DIGEST. Sekadar berkongsi dengan blogger dan reader semua.:)



Kita Bersih! Kita Sihat!!!


Sekian, Selamat Berblogger:)





4 0 komen terbaek!!:

:: Cik Nur :: said...

: Terima kaseh atas infomasi...

lepas ni nak keluarkan berus gigi dari bilik air lah.. :)

Miss Zue said...

Sama2 :)

Tu la jgn simpan berus gigi dlm toilet okey!..hehe thx coz reading

siti suraya said...

saya dok asrama . berus gigi memang sntiasa ade dalam bilik . kena kipas , dia pon kering . best informasi ni :)

Miss Zue said...

bagus2.:)
mmg kalau namanya student,sume benda bawak masuk dalam bilik kan!
Tapi mesin basuh??share kan..hahaha byk kuman..so rajin2 basuh guna tgn..exercise..hihi

Click for Support Me!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rajin-Rajin Komen Entri Misszue:)

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Tolong Klik Dapat Pahala!